Hold lidt igen med alle de ekspertråd…

Når der kommer en lille ny til familien er det forbundet med både glæde og bekymring. Det er noget af det mest fantastiske og livsændrende at blive forældre. Når man får sit første barn, er det ofte en helt ny verden, der åbner sig. Som nybagt forælder tager livet en helt ny drejning. Man står med en helt ny opgave. På ganske kort tid, er man nødt til at få ressourcer og styrke til at kunne skabe en god og tryg familie for det lille nye familiemedlem.

Det er konservativ familiepolitik at det er i familien, vi henter ressourcerne, når tingene er svære. Det er i familien, børnene lærer de grundlæggende værdier og spilleregler. Familien er det sted hvor, børnene lærer at vise omsorg og tage ansvar for andre og sig selv.

Som nybagt forældre er man optaget af at skabe de bedste rammer for det lille nye barn. Men det kan være en forvirrende jungle man kaster sig ud i. Hvis man nærstuderer internettet for gode råd, kan man på Sundhedsministeriets hjemmeside downloade en håndbog om amning på 292 sider og hvis man googler baby og søvn, er der mange gode råd, der peger i hver sin retning. Skal barnet sove ved forældrene – samsovning, eller er der da øget risiko for vuggedød? Eller kigger man på råd om hvad barnet må spise hvornår, bliver man mindst lige så forvirret.

Vi skal have skabt plads og mulighed for, at familien har tid og mulighed for at mærke efter, hvad der rigtigt for netop denne helt specielle familie. Følelsen af, at noget er rigtigt og virker, er den bedste guideline nybagte forældre kan bruge overfor det lille nye familiemedlem. Vi skal passe på med at overdænge de nye familier med nye store undersøgelser, tykke håndbøger og mange, mange ekspertanbefalinger. Det er med til at skabe utrygge forældre, der kan komme til at tvivle på deres evner som forælder. Vi skal give plads til at familien bliver i stand til at tage de funktioner og ansvar på sig, som vi i vores samfund er så afhængige af, at den kan klare.